Fırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ece Bayraktar

Danışman: OZAN GÜRBÜZ

Özet:

Ülkemizde buğdaydan elde edilen ürünler çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi beslenmedeki temel besin maddelerinin ham maddesi olmasıdır. Gelişmekte olan ülkemizin iklim koşullarının elverişli olması tarım alanındaki uygulamalara imkan sağlamaktadır. Unlu mamuller sanayisinin üretim miktarı, iş yeri sayısı gibi değerleri göz önüne alındığında bu sanayinin önemli bir yere ve paya sahip olduğu görülmektedir. Her sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de rekabet hızla artmakta ve bu artışın yanında tüketicinin bilinçli ve seçici olması, güvenli gıdayı ve kaliteyi ön plana çıkarmaktadır. Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası geçerlilik elde etmiş olan ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi en çok tercih edilen sistemdir. Bu sistem gıda güvenliğini her aşamada kontrol altında tutmayı hedefleyen gıda güvenliği yönetim sistemidir. Bu çalışmanın amacı; Bursa ilinde faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulması ve uygulanmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde unlu mamuller alanı hakkında genel bilgilere, ikinci bölümünde kalite kavramı ile ilgili genel bilgilere ve üçüncü bölümünde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile ilgili bilgilere değinilmiş olup, söz konusu standardın fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulumu oluşturulmuştur.