Yemek sanayiinde mönü planlama ve önemi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ABDULLAH İNCEDAYI

Danışman: Ömer Utku Çopur

Özet:

Beslenme, canlıların gereksinim duydukları enerjiyi sağlamak, dokuların yapım ve onarımında kullanılan maddeleri karşılamak amacıyla dışarıdan bazı maddelerin alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, kişiyi hastalıklardan koruyan, fiziksel ve sosyal huzuru sağlayan, vücudu büyüten, geliştiren, enerji veren, direnci ve başarıyı arttıran çok önemli bir etmendir. Endüstrinin hızla gelişmesi ve kadınların iş hayatına girmesine paralel olarak yaşamımızın büyük bir bölümü iş ortamında geçmekte, dolayısıyla öğün ihtiyacının önemli bir kısmı toplu beslenme sektörü tarafından karşılanmaktadır. Toplu beslenme sektöründe mönü planlamanın, dengeli ve sağlıklı beslenmenin yapılabilmesine olanak sağlamasının yam sıra, müşteri memnuniyeti başta olmak üzere, işletmenin karlılığı, mevcut imkanların ve insan gücünün verimli kullanılması açısından önemi büyüktür. Bu çalışmada toplu beslenme sektörünün en önemli unsurlarından olan mönü planlaması farklı bakış açılarından incelenmiş; bunların dışında özellikle catering sektörünün ilk adımlarım oluşturan restoran ve benzeri kuruluşların işletme kurulum aşamasından itibaren mönü ile olan ilişkileri örneklerle açıklanmıştır.