Türkiye'de yerel yönetimlerin sosyal politikaya bakış açısı "sosyal belediyecilik" (nilüfer ve yıldırım belediyesi örneği)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ÇALIŞMA EKO.VE END.İLİŞ.BÖL., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BAHAR BAYRAKTAR

Danışman: Özlem Işığıçok

Özet:

Sosyal politikalar bugün gerek devletin, gerekse devlet erkini temsil eden yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu en temel uygulama alanlarıdır. Yerel yönetimlerin en temel birimini oluşturan belediyeler bu bağlamda uyguladıkları politikalar ile bayrağı en önde taşıyan kurumlardan biridir. Yerel yönetimler sosyal politika uygulama alanında günümüzde değişen koşulların yakın takipçisi, genel ihtiyaçların yerelleşmesi ve uygulanması açısından en sistematik organizasyonlardır. Bu uygulamaların altında, devletin yasal zorunluluk olarak sunduğu sosyal işlevin yanında, özellikle belediyelerin kendi aralarında vermiş oldukları hizmet yarışı da amaç daha yaşanabilir bir bölge oluşturmaktır. Bu çalışmanın amacı, tarihsel geçmişi Sanayi Devrimi'ne kadar dayanan sosyal politika uygulamalarının, yerleşik yaşama geçiş ile şekil almaya başlayan yerel yönetim hizmetlerinde nasıl yer almaya başladığı, günümüzde belediyelerin sosyal politika hizmetlerini destekleyen 5393 sayılı yasa ile nasıl mahalli düzeyde hizmetler üretildiği, Türkiye'de de son yıllarda ortaya çıkan sosyal belediyecilik olgusunun, belediye hizmetlerinde hangi imkanlar dahilinde uyarlandığını incelemektir. Çalışmada, yerel yönetimlerden belediyelere ağırlık verilmiş, belediyelerin geçmişten günümüze gelişimleri incelenmiş, sosyal politika ve sosyal belediyeciliğe bakışları araştırılmış, konuya uygunluğu açısından Nilüfer Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi incelenmiş, sorulan sorular karşında verilen cevaplar ile bulgular elde edilmiştir. Yapılan çalışmada belediyelerin sosyal belediyecilik alanında yaptıkları çalışmaların bölgesel ve ekonomik açıdan farklılıklar gösterdiğini, verilen görevleri yapmak amacı ile proje oluşturulurken yoğunluklu olarak beldede yaşayan halkın ekonomik açıdan mağduriyetlerini gidermeye yönelik hizmetler sunulduğu görülmektedir.