Bazı ileri makarnalık buğday hatlarının tarımsal özellikleri üzerine araştırmalar


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELİF SÖZEN

Danışman: KÖKSAL YAĞDI

Özet:

Bu araştırma, Bursa koşullarında geliştirilmiş ileri kademede bazı makarnalık buğday hatlarının agronomik ve kalite özelliklerinin ve bu özellikler arası ilişkilerin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak ele alınan 4 farklı kombinasyona ait 10 hat ve 1 kontrol çeşit üzerinde tane verimi başta olmak üzere bitki boyu, başak boyu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, 1000 tane ağırlığı, m2'de başak sayısı, hektolitre ağırlığı, protein oram, gluten (yaş öz) içeriği, sedimentasyon değeri gibi özellikler araştırılmıştır. Araştırmada saptanan bulgular 3d yıllık ortalama değerler üzerinden incelendiğinde, genotiplerin 1000 tane ağırlıklarının 42.8-48.8 g, hektolitre ağırlıklarının 80.3-82,0 kg/100 İt, dekara tane verimlerinin 385.75-525.05 kg/da, yaş öz içeriği değerlerinin %15.12-27.42, sedimentasyon değerlerinin %19.51-31.34 mi, protein oranlarının %1 0.90- 12. 27 arasında değiştiği saptanmıştır. Hatlar içerisinde, Gökgöl/Çanakkale kombinasyonuna ait 65 no'lu hat hektolitre, yaş öz içeriği, sedimentasyon değeri, protein oranı gibi kalite kriterleri yönünden, GökgöVAtseke kombinasyonuna ait 34 no'lu hat ise hem yüksek verim hem de kalite özellikleri açısından ümitvar genotipler olarak değerlendirilmişlerdir. Çalışmada, başakçık sayısı ile başakta tane sayısı ve başakta tane ağırlığı arasında, başakta tane sayısı ile başakta tane ağırlığı, başakta tane ağırlığı ile 1000 tane ağırlığı, m'deki başak sayısı ile verim, hektolitre ağırlığı ile protein oranı arasında pozitif korelasyon değerleri elde edilmiştir.