Ülkemizde yetiştiştiriciliği yapılan hindiba (Cichorium spp.) türlerinin fenolik bileşiklerinin, antioksidan kapasitelerinin ve antioksidan bileşenlerin biyoalınabilirliğinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Aynur Yıldırım

Danışman: OZAN GÜRBÜZ

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen hindiba çeşitlerinin (Cichorium spp.) toplam fenolik madde, antosiyanin, antioksidan kapasite ve biyoalınabiliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Hindiba çeşitlerinde toplam on dokuz fenolik standart taranmış ve en yoğun fenolik asitlerin sırasıyla şiringik asit (2.54 mg/kg) ve trans-ferulik asit (1.85 mg/kg) olduğu, kateşinin de ana flavanol bileşik olduğu bulunmuştur. En yüksek flavanol içeriği yeşil hindiba örneklerinde (0.62 mg / kg) belirlenmiştir. Kırmızı hindiba çeşidi, diğer çeşitlerden daha yüksek antosiyanin (12.80 mg / kg), ekstrakte edilebilir (8855.50 mg GAE / 100g) ve hidrolize edilebilir (7005.51 mg GAE / 100g) toplam fenol özelliği göstermiştir. Ayrıca, hindiba çeşitlerinde CUPRAC testi ile ölçülen antioksidan kapasite değerleri (sırasıyla 570.54 ve 425.14 μmol troloks/g dw), diğer yöntemler ile elde edilen sonuçlardan daha geniş bir fark aralığına sahiptir. Yeşil hindiba çeşitlerinde antioksidan aktivitenin biyoalınabilirliği daha yüksek (% 85.88) iken beyaz hindibada toplam fenoliklerin biyoalınabilirliği daha yüksektir (% 61.48).