Emek piyasası perspektifinden mesleki eğitime bakış: Meslek lisesi öğrencilerinin piyasa algısı üzerine bir araştırma (Bursa örneği)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ÇALIŞMA EKO.VE END.İLİŞ.BÖL., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURAK FAİK EMİRGİL

Danışman: Özlem Işığıçok

Özet:

Mesleki eğitim politikalarının, küreselleşme süreci ve bu sürecin uzantısı olarak yeni liberal politikaların etkisiyle paradigma değisimine uğradıkları görülmektedir. “Yeni meslekçi paradigmalar”, bireylere temel mesleki becerilerin kazandırılması ve okuldan emek piyasasına geçisin pürüzsüz bir biçimde gerçeklesmesi aracılığıyla mesleki eğitim ve is piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Söz konusu anlayısın Türk mesleki eğitim sistemi üzerindeki yansıması olan “Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP)”, modüler eğitim anlayısı ve ulusal mesleki yeterlilik sistemi ile mesleki ve teknik eğitimi (MTE) yeniden yapılandırmaktadır. Bu çalısmanın amacı, MEGEP’in etkinliğini, emek piyasasının talep (isveren) tarafı yerine arz (okuldan çalısma yasamına geçis yapacak olan öğrenciler) tarafına odaklanarak incelemek ve çıkarımlarda bulunmaktır. Bursa’da gerçeklestirilen alan arastırmasından hareketle, çalısmanın ilk boyutunda MTE gören öğrencilerin demografik özellikleri ve genel karakteristikleri tanımlanarak kendileri, okulları ve çalısma yasamı ile ilgili konulara iliskin algıları, genel lise öğrencileri ile karsılastırmalı olarak incelenmektedir. Arastırmanın ikinci boyutunda ise, MTE gören öğrencilerin emek piyasası, çalısma yasamı ve kariyer hedeflerine iliskin algılarında belirleyici olan faktörler ortaya çıkarılmaktadır. Alan arastırmasının sonuçlarına göre, MTE gören öğrencilerin düsük toplumsal statüye isaret eden farklı bir sınıfsal yapıya sahip oldukları görülmektedir. Bu gerçekten hareketle, MTE’in öğrencileri çalısma yasamına daha iyi hazırladıkları belirlenmis olmakla birlikte söz konusu öğrenciler, okuldan çalısma yasamına geçis asamasında emek piyasasına girisi ertelemeyi planlamakta ve yüksek öğretim programlarına girmeyi hedeflemektedirler. Diğer yandan, öğrencilerin çalısma yasamına yönelik algılarında ise, mesleki hedeflerine yönelik bilgi ihtiyacı, emek piyasasına geçis sürecine yönelik farkındalık, okula ve piyasaya yönelik farkındalık ve yüksek öğretime yönelik isteklilik faktörleri belirleyici olmaktadır. MEGEP ile yeniden yapılanan mesleki eğitimin temel hedef ve amaçlarının, MTE gören öğrencilerin değerlendirmeleri ile örtüsmemesi, bu çalısmanın en önemli sonucunu olusturmaktadır.