Üzümün hasat sonu hastalıklarına karşı bazı dezenfektanların etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ANIL TAŞTEMEL

Danışman: KADİR İLHAN

Özet:

Bu çalışmada, Manisa'nın Alaşehir ilçesinden getirilen Sultani Çekirdeksiz çeşidi üzüm meyvelerinin hasat sonrası hastalıklarını engelleyerek muhafaza süresini uzatmak amacıyla meyvelere, kullanımı genel olarak güvenli olarak kabul edilen (GRAS) ozon gazı, perasetik asit ve etanol buharı uygulanmıştır. Tez kapsamında yürütülen çalışmalar in vitro ve in vivo çalışmalar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. In vivo çalışmalar farklı zamanlarda iki defa tekrar edilmiştir. Çalışmaların her ikisinde de ozon gazı, perasetik asit ve etanol buharı, uygulama kabinleri içerisinde uygulanmıştır. In vitro çalışmalarda dezenfektanların Botrytis cinerea, Penicillium expansum, Aspergillus niger ve Rhizopus stolonifer konidilerine toksisitesi araştırılmıştır. In vitro denemelerde kullanılan dezenfektan konsantrasyonları 200, 500, 1000 µL L-1 O3, 2500, 5000, 1000 µL L-1 PAA, % 40 EtOH ve bunların birbirleri ile kombinasyonları şeklinde olmuştur. Dezenfektan uygulama süreleri tüm dezenfektanlar için 5 ve 10 dk.' dır. Tüm patojenlerin konidilerinin çimlenmesini tamamen engelleyen konsantrasyon 5000 µL L-1 PAA 10 dk. olarak bulunmuştur. In vivo çalışmalarda kullanılan dezenfektan dozları 75, 200 µL L-1 O3, 5000, 75000 µL L-1 PAA, % 40 EtOH ve bunların birbirleri ve yarım doz SO2 (3,5 gr) jeneratörleri ile kombinasyonları şeklinde olmuştur. Dezenfektan uygulamaları sonrasında meyvelerdeki mikroorganizma yoğunluğunun belirlenmesi amacıyla mikrobiyal analiz yapılmıştır. Meyve başına düşen toplam mikroorganizma, fungus ve bakteri popülasyonunu dedekte edilebilir limitin altına indiren konsantrasyon 75 µL L-1 + 5000 µL L-1 PAA + % 40 EtOH 5 dk. olmuştur. Uygulama yapılan meyveler, içerisine 3,5 gr SO2 jeneratörü konulmak suretiyle, modifiye atmosfer paketler ile paketlenerek 60 gün süre ile 1 °C' de muhafaza edilmişlerdir. Soğuk havada muhafaza sonrası meyveler çürüme açısından değerlendirilmiştir. Çürüme (5000 µL L-1 PAA + 75 µL L-1 O3 + % 40 EtOH) + SO2 yarım 10 dk. konsantrasyonu ile, tam doz SO2 (3,5 gr sodyum metabisülfit/5kg meyve)' ye göre % 6' dan % 4' e indirilmiştir. Sonuç olarak dezenfektanların, birlikte veya yarım doz SO2 jeneratörleri ile kombinasyonları şeklinde kullanılması ile üzüm meyvelerinde hasat sonrası görülen hastalıkların engellenmesinde ticari olarak kullanılan tam doz SO2 jeneratörlerinden daha etkili olduğu bulunmuştur.