Farklı azot dozlarının N ve NZ tipi şeker pancarı çeşitlerinde yumru verimi ve kalitesi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TAMER CANIGENİŞ

Danışman: MEHMET SİNCİK

Özet:

Bu araştırma, 2010 ve 2011 yıllarında, farklı azotlu gübre dozlarının (0, 6, 12, 18, 24 ve 30 kg N/da), N tipi Esperanza ve NZ tipi İsella şeker pancarı çeşitlerinde yumru verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yürütülmüştür.Araştırma sonucunda en yüksek yumru verimi değerleri 24 kg/da ve 30 kg/da azot uygularından elde edilirken, en yüksek ham şeker oranı 0 kg/da kontrol dozundan alınmıştır. Fakat birim alan başına en yüksek ham şeker verimleri ise 18 kg/da, 24 kg/da ve 30 kg/da azot uygulamalarından elde edilmiştir. Ham şeker verimi bakımından N ve NZ tipi şeker pancarı çeşitleri arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunamamıştır.Sonuç olarak, elde edilen ham şeker verimleri ve azotlu gübre maliyetleri dikkate alındığında Bursa ekolojik koşullarında şeker pancarına uygulanacak en uygun azotlu gübre dozunun 18 kg/da olduğu söylenebilir.