Marmara Bölgesi ballarının polen analizi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hakan Tosunoğlu

Danışman: ADEM BIÇAKÇI

Özet:

Bu çalışmada Marmara Bölgesinde üretilen balların botanik karakterizasyonunun yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda bölgeyi temsil edecek şekilde farklı lokalitelerdeki sabit arıcılardan 182 bal örneği toplanmış ve palinolojik açıdan incelenmiştir. Palinolojik incelemede Louveaux ve arkadaşları (1978) tarafından geliştirilen yöntem kullanılmıştır. Bal örneklerinde bulunan polenler ışık mikroskobuyla tanımlanmış ve her bir taksona ait polen miktarları ve yüzde değerleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 95 taksona ait polen tanımlanmıştır. Bu taksonlardan Marmara Bölgesi ballarında en yoğun görülen taksonlar Leguminosae, Cruciferae, Rosaceae, Compositae, Graminae, Plantago, Umbelliferae, Cichorioideae, Centaurea ve Paliurus spina-christi olarak belirlenmiştir. Bu taksonların 182 örnek içerisinde temsiliyet yüzdeleri sırasıyla %92,3; %87,9; %80,8 ; %76,9; %69,2; %68,7; %62,6; %52,2; %48,4 ve %48,4 olarak hesaplanmıştır. Çalışılan örneklerin 113 tanesi monofloral bal olarak tespit edilmiştir. Monofloral ballarda tespit edilen dominant polenler Castanea sativa, Helianthus annuus, Paliurus spina-christi, Erica, Brassica napus, Tilia, Allium, Hedera, Lupinus, Myosotis, Plantago, Trifolium pratense, Trifolium repens, Olea, Cruciferae, Leguminosae ve Umbelliferae taksonlarına aittir. Örneklerin 15’inde Bal Çiği Elementi/Polen oranı 3’ün üzerinde bulunmuş ve salgı balı olarak değerlendirilmiştir. İncelenen ballar için 10g balda bulunan toplam polen değeri 1266 ile 1598112 arasında hesaplanmıştır.