Türkiye'de organik tarımın ekonomik analizi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Başak Canan Özbağ

Danışman: TOLGA TİPİ

Özet:

Çalışmada organik tarımın tanımı, tarihsel gelişimi, dünyada ve Türkiye'de organik tarım, organik tarıma ilişkin yasal düzenlemeler ve karşılaştırmalı olarak farklı ülkelerdeki yasal mevzuatın incelenmesi, organik tarım ürünlerinin fiyatlandırılması ve sertifikasyonu konuları detaylı olarak araştırılmış ve incelenmiştir. Organik ve konvansiyonel domates yetiştiriciliğinde brüt kar analizi Çanakkale ilinde 63 organik ve 86 konvasiyonel domates yetiştiricisi ile yapılan anketlerden elde edilen verilerden faydalanılarak yapılmıştır. Organik ve konvansiyonel fındık brüt kar analizi için ise Düzce ilinde 23 organik fındık ve 32 konvansiyonel fındık yetiştiricisi ile yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır.Organik tarım sektörü giderek büyümekte olan bir sektör olmasına rağmen hala dünya gıda pazarının sadece %2'sini oluşturan ve az sayıda tüketicinin ilgisini çeken bir niş pazardır. Türkiye'de ise organik ürünlerin pazar payı sadece %1'dir. Türkiye'de tüketicilerin büyük kısmı organik ürünler konusunda bilgi ve bilince sahip olmayıp, organik ürün tüketimi çok düşük düzeyde ve hatta çoğu zaman sıfırdır. Bu çalışmada Türkiye'de organik ürün tüketimi ile ilgili bilgi edinebilmek ve tüketici eğilimlerini ortaya koyabilmek amacıyla tüketicilerle yüzyüze yapılan anketlerden elde edilen verilerden yola çıkarak tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri özetlenmiş ve daha sonra bu sosyo-demografik özelliklerin organik ürün tüketimi üzerinde etkisinin incelenmesi amacıyla lojistik regresyon yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.